Ondernemer wordt investeerder

Als investeringsmaatschappij wil je potentiële deelnemingen en investeerders aan je binden. Dat je jezelf niet hoeft te beperken tot één van die twee rollen, vertelt Harm-Jan Wessels.

Halverwege de jaren ‘90 maakt Harm-Jan Wessels, tegenwoordig oprichter en CEO van HealthSage AI, voor het eerst kennis met Holland Capital. Applicare, het bedrijf waar hij op dat moment medeoprichter van is, krijgt vanuit Holland Capital een welkome investering toegewezen. “Uiteindelijk heeft dat een hoop voor ons mogelijk gemaakt. We hadden een mateloos vertrouwen in ons product, maar konden pas dankzij die investering enorm gaan groeien en hebben onszelf daardoor op de kaart kunnen zetten. Met als gevolg dat Applicare door General Electric gekocht werd.” Wessels geeft daarbij belangrijke zaken aan die hem zijn bijgebleven: “Wat mij destijds aansprak aan Holland Capital is de bedrijfsmatige kennis die men in huis had. Daarin verschilden ze met veel andere investeerders en konden ze daadwerkelijk meedenken over ons bedrijf. Natuurlijk heeft de verkoop hen ook wat opgeleverd, maar het ging vooral om ónze ontwikkeling.”

“EEN KLEINE DERTIG JAAR LATER HEEFT DIE PRETTIGE KENNISMAKING TOT EEN NIEUWE, SUCCESVOLLE SAMENWERKING GELEID.”

Een kleine dertig jaar later heeft die prettige kennismaking tot een nieuwe, succesvolle samenwerking geleid. Ditmaal met Wessels aan de andere kant van het traject. “Ik ben investeerder in twee van de fondsen van Holland Capital en heb me net aangemeld voor een derde fonds. De markt voor participatiemaatschappijen is vrij competitief. Het begint voor mij dan ook altijd met vertrouwen. Dat klinkt wat basaal, maar dat is het in de kern wel. Als je de mogelijkheid hebt om te kunnen investeren, dan wil je dat doen in de dingen die je zelf kent en begrijpt en met mensen die je vertrouwt. Dat is heel erg van belang in de afweging met wie je in zee gaat.” Daarnaast is er nog een onvermijdelijke match met de werkgebieden van Wessels, zo legt hij uit: “Holland Capital heeft ook een duidelijke focus op technologie en health. Dat past precies in mijn profiel, dus dan is die match ook vrij snel gemaakt. Uiteindelijk komt het neer op een combinatie van kennis en vertrouwen in de mensen en het segment. Veel ingewikkelder dan dat is het eigenlijk niet.”

Meer interviews lezen?

Voor het 40-jarig jubileum van Holland Capital is het ’40 jaar Holland Capital boekje’ gemaakt. In dit boek wordt de ontwikkeling en aanpak van Holland Capital vanuit diverse perspectieven belicht. 

Interview met Margot Engels

Interview met Margot Engels

Investeren in healthcare kent vooren nadelen. Naast een financieel aspect weegt de maatschappelijke verantwoordelijkheid minstens zo zwaar. Inhoudelijke kennis van het product, de sector en de bewegingen van de markt zijn dan ook van essentieel belang, weet ook Margot Engels.

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over Amsterdam/ Houten, 21 maart 2024 - Ons portfoliobedrijf Kids Lodge neemt kinderopvangorganisatie BSO Wijs! over. Door de overname breidt Kids Lodge haar kinderopvang activiteiten in de regio Utrecht verder uit.   BuitenSpeelOpvang (BSO)...

Vacature: Office Manager

Vacature: Office Manager

Wij zijn per 1 mei 2024 (i.v.m. zwangerschapsverlof) op zoek naar een representatieve, enthousiaste office manager, die het uitdagend vindt om in een dynamische omgeving te werken.

Complementair duo op de sofa

Complementair duo op de sofa

Managing partners Hubert Verbeek en Ewout Prins leren andere ondernemers het liefst kennen via ‘sofasessies’. Laagdrempelige sessies waarin vooral persoonlijke vragen gesteld worden. Voor het eerst in het 40-jarig bestaan van Holland Capital nemen ze nu zelf plaats op de sofa.

Amsterdam Krijn Taconiskade 426 1087 HW Amsterdam +31 (0) 20 3119411  
Düsseldorf Köningsallee 42 40212 Düsseldorf +49 (0) 211 96290120
Contact info@hollandcapital.nl