Interview met Jan-Frens van Giessel

Investeren in een scale-ups vergt visie, expertise en durf. En dan begint het pas. Om het optimale uit een organisatie te kunnen halen moeten er een aantal vragen beantwoord worden. Vragen die Jan-Frens van Giessel op dagelijkse basis stelt.

Holland Capital is een echte professionele private equity investeerder. Dus veel analysewerk, strategische discussies over uitbouw van bestaande business, operationele ondersteuning en buy-and-build initiatieven. We nemen gevestigde bedrijven over die “gewoon” klanten hebben en winst maken. Daar zetten we slimme financieringsstructuren in, ondersteunen het management op diverse vlakken, versterken de positie door toevoeging van andere bedrijven en zodra ze de volgende groei – fase hebben bereikt verkopen we het bedrijf weer. Dat is één tak van sport waar we heel succesvol in zijn en groot in zijn geworden. De andere tak, gericht op venture en growth financing, zit meer in de innovatie. Start-ups en scale-ups, met nieuwe technologieën, waar veel potentie in zit, maar die zich nog wel moeten bewijzen. Dan zit je vaak met jonge ondernemers aan tafel. Daar gaat het over de inhoud van de technologie en de validatie daarvan door belangrijke ‘launching customers’. Hoe wij als Holland Capital hen naar een volgend niveau kunnen brengen. Het technologieplatform verder ontwikkelen of businessmodel verder uitwerken. Het betrekken van goede mensen met relevante ervaring als commissaris of adviseur om dat voor elkaar te krijgen. Dat is niet te modelleren in Excel.

“INVESTEREN IS ÉCHT ACTIEF BETROKKEN BLIJVEN”

“NA DE INVESTERING BEGINT HET EIGENLIJK PAS.”

Uniek model

Je hebt investeerders die vooral aan de venture capital kant zitten en je hebt investeerders die aan de private equity kant zitten. Maar er zijn er maar weinig die dat beide combineren. Dat maakt Holland Capital uniek. Ook voor ons team is dat zeer leerzaam want het brengt veel kennis en marktinzicht, omdat je aan beide kanten kunt zien en ervaren wat daar gebeurt. Private equity is initieel vooral een financiële analyse. Daarna gaat het pas meer over strategie en andere zaken. Bij de startups is het eigenlijk omgekeerd. De cijfers zijn bij een eerste analyse niet zo belangrijk. Het gaat vooral over de inhoud en de potentie. Waarom is die technologie uniek? Wat speelt er over enkele jaren in deze markt dat deze technologie relevant maakt? Hoe kun je dat beschermen of er een businessmodel omheen ontwikkelen? Je probeert vooral te beoordelen hoe uniek de technologie is die ontwikkeld is. Je zoekt niet iets dat iemand zomaar na kan maken. Die uniciteit en hoe je dat beschermd hebt, met geheime algoritmes, patenten, certificering of vergoeding als het in de medische sector is, dát is een heel belangrijke factor.

Een team kunnen bouwen

Het tweede is dan: wat voor team is het? Uiteindelijk zoek je bij start-ups en scale-ups naar iets wat zij wél kunnen en anderen niet. Dat begint natuurlijk met de ondernemer, de founder, de geestesvader of-moeder. Die moet ook een team om zich heen kunnen bouwen dat net harder loopt dan de concurrent en dat in staat is talentvolle medewerkers aan zich te binden. Wat zijn dat voor types? Wat motiveert en drijft ze? Hebben ze al ervaring met het opzetten en het succesvol verkopen van een bedrijf of zijn ze echt net uit de schoolbanken en moeten we daar dus veel begeleiding, expertise en senioriteit omheen zetten om dat bedrijf succesvol uit te bouwen? Die vragen zijn bij start-ups en scale-ups nóg belangrijker dan bij volwassen bedrijven.

De aanpak

Bij de bedrijven waar we uiteindelijk in investeren, zijn we in het voortraject heel actief betrokken geweest om de technologie en het business model goed te doorgronden, vaak met hulp van diverse experts. Na de investering begint het eigenlijk pas. Vaak zijn we vertegenwoordigd in de raad van commissarissen en denken we heel gericht mee met de ondernemer over de (commerciële) strategie, vervolgfinancieringen en waarde creatie. Waar nodig introduceren we de ondernemer bij industry experts of collega-ondernemers uit ons netwerk om strategische keuzes te “challengen”. Vaak gaan we mee bij gesprekken met belangrijke klanten of strategische partijen en spelen we een centrale rol bij M&A-processen. Investeren is écht actief betrokken blijven.

Onderscheidend

Holland Capital is een echte hands-on investeerder. Elke investeerder zegt natuurlijk dat zij kennis in huis hebben en hands-on is, maar ik durf te beweren dat wij het ook daadwerkelijk doen. En dat wordt gewaardeerd door de ondernemers waarin we investeren. Daarin zijn wij wel écht onderscheidend en maakt dat ondernemers graag met ons willen samenwerken om verder te groeien.

Meer interviews lezen?

Voor het 40-jarig jubileum van Holland Capital is het ’40 jaar Holland Capital boekje’ gemaakt. In dit boek wordt de ontwikkeling en aanpak van Holland Capital vanuit diverse perspectieven belicht. 

Holland Capital investeert in Hybrid Power Units & Top Systems

Holland Capital investeert in Hybrid Power Units & Top Systems

Holland Capital investeert in Hybrid Power Units & Top Systems Amsterdam / Stadskanaal / Bodegraven, 22 april 2024 - Holland Capital investeert in Hybrid Power Units (‘HPU’) en Top Systems (‘TS’), beide bedrijven leveren energie oplossingen op basis van...

De YOEP-groep bundelt krachten met PHHaastrecht

De YOEP-groep bundelt krachten met PHHaastrecht

De YOEP-groep bundelt krachten met PHHaastrecht Amsterdam, 15 april 2024 - Onze deelneming de YOEP-groep gaat samen verder met PHHaastrecht. Door de krachtenbundeling, die door Holland Capital mogelijk wordt gemaakt, versterkt de YOEP-groep haar jeugdzorg en...

Da Vinci Laboratory Solutions versnelt groei door overname JSB

Da Vinci Laboratory Solutions versnelt groei door overname JSB

Da Vinci Laboratory Solutions versnelt groei door overname JSB Amsterdam, 10 april 2024 - Ons portfolio bedrijf Da Vinci Laboratory Solutions (Da Vinci) neemt sectorgenoot JSB over. Da Vinci en JSB zijn twee gerenommeerde bedrijven in de internationale markt voor...

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over

Kids Lodge neemt BSO Wijs! over Amsterdam/ Houten, 21 maart 2024 - Ons portfoliobedrijf Kids Lodge neemt kinderopvangorganisatie BSO Wijs! over. Door de overname breidt Kids Lodge haar kinderopvang activiteiten in de regio Utrecht verder uit.   BuitenSpeelOpvang (BSO)...

Amsterdam
Krijn Taconiskade 426
1087 HW Amsterdam
+31 (0) 20 3119411

 

Düsseldorf
Köningsallee 42
40212 Düsseldorf
+49 (0) 211 96290120
Contact
info@hollandcapital.nl