Complementair duo op de sofa

Managing partners Hubert Verbeek en Ewout Prins leren andere ondernemers het liefst kennen via ‘sofasessies’. Laagdrempelige sessies waarin vooral persoonlijke vragen gesteld worden. Voor het eerst in het 40-jarig bestaan van Holland Capital nemen ze nu zelf plaats op de sofa.

H: Wij lopen hier beiden al sinds 2000 rond, maar van ons twee heeft Ewout de oudste rechten. Al scheelt dat maar een paar maandjes. Hij zat er vanaf mei en ik ben in augustus bij Ewout op de kamer gekomen. Ik zag gelijk iemand die iets kon wat ik niet kon. Dat vond ik wel interessant.

E: Allebei zijn we begonnen als analist. In de eerste fase lever je dan voornamelijk analyse-werk af. Maar naarmate wij wat meer met elkaar spraken over hoe wij dingen anders zouden aanpakken, kwam ook steeds meer die complementariteit van ons naar voren. Daarna hebben we daar echt op voortgeborduurd.

H: Waar ik meer de creatieve, ondernemende geest ben van de twee is Ewout heel goed in structureren en zorgen dat wat we ook echt doen wat we beloofd hebben. Hij denkt heel erg goed na over het proces binnen het bedrijf. Daar ben ik minder goed in. Een investeerder heeft ooit tegen ons gezegd dat Ewout de ‘farmer’ is en ik de ‘hunter’. Dat is sindsdien wel minder geworden, maar in essentie klopt dat wel degelijk.

E: Ik wil heel graag dat alles klopt. Deliver on our promise. Dat zal Hubert niet anders zien, maar de één gaat wat harder naar voren en de ander trapt wat sneller op de rem. Dat is een heel duidelijke verdeling tussen ons.

H: Als het gaat om het enthousiasmeren van investeerders, dan doen we dat samen. Onze rolverdeling is dan ook meteen duidelijk. Ik vertel de gave verhalen over wat we allemaal durven te doen en welke strategie we in bedrijven toepassen. Ewout is dan duidelijk in wat er gerealiseerd is en legt uit dat het geen dromen, maar werkelijkheden zijn.

“Voordat een bedrijf gekocht wordt hebben wij ons doel al gerealiseerd. We hebben die onderneming daar kunnen brengen dat er kopers op af komen.”
– Hubert Verbeek

E: De potentiële deelnemingen waarmee we in gesprek gaan delen we tegenwoordig wel op. Maar aan de achterkant stemmen we dat constant af met de ander. Als ik ergens mee zit wat meer Huberts cup of tea is, vraag ik hem hoe hij het zou aanpakken. Dan wil ik zijn invalshoek daarop weten. Die samenwerking maakt de oplossing toch een stuk beter dan je in je eentje zou bedenken.

H: Eén van de eerste deelnemingen die we hebben gedaan, nadat we het stokje hadden overgenomen was Highcare. Daar dreigden we in eerste instantie helemaal nat op te gaan, want dat draaide door marktontwikkelingen na twee jaar ineens niet goed. Dus hebben we alle zeilen moeten bijzetten om dat bedrijf te redden. En dan zie je de rust van Ewout. Die raakt niet in paniek. Ik ben dan toch wel iets zenuwachtiger en heb Ewout geregeld gebeld om, in een relatief kort gesprek, de boel weer helder te krijgen.

E: Daarvoor herinner ik me AOV, een bedrijf dat actief was in voedingssupplementen. Daar was een eigenaar overleden en een medewerker wilde het kopen. Nadat Hubert die deal heeft gesloten zijn we het bedrijf gaan ontwikkelen, helpen groeien en hebben we het anders in de markt gezet. Een mooi succes. Maar ik zie dat vooral als de eerste keer dat wij onze manier van investeren van begin tot eind tot uiting konden brengen.

H: Waar wij beiden goed in zijn is het herkennen van de bedrijven die iets unieks hebben. Soms weet de ondernemer zelf niet goed dat hij/zij iets unieks heeft. Het liefst zit dat opgesloten in technologie, maar het kan ook een methodologie zijn.

E: Doordat wij met gespecialiseerde teams werken weten we goed wat er in markten speelt en welke spelers daarin actief zijn. Daardoor zijn we goed in staat om een individueel bedrijf te vergelijken met zijn ‘peers’ en bijzondere factoren te identificeren. Dat bepaalt veelal onze keuze om wel of niet te investeren.

H: Daarnaast zijn wij beiden goed in het inzien met welke strategie een ondernemer kan opschalen. Waarbij niet alleen de omzet en het resultaat toenemen, maar ook de strategische positie van de onderneming verbetert. Die strategische positie is een belangrijke ‘driver’ voor waarde creatie.

 

E: Ondernemers hebben daar vaak zelf te weinig tijd voor, doordat de ‘day-to-day’-business veel aandacht vraagt. Wij kunnen de markt voor hen analyseren, plannen uitwerken en vervolgens aan de ondernemer voorleggen. In ons team hebben we mensen die de ondernemer vervolgens ook echt ‘hands-on’ kunnen ondersteunen.

H: En tenslotte hebben we natuurlijk veel ervaring met aan- en verkoopprocessen van ondernemingen. Dat is iets waar een ondernemer zich doorgaans ook niet regelmatig mee bezig houdt. Dit speelt zowel bij de uitvoering van een buy-and-build strategie, als bij het realiseren van een ‘exit’.

E: Daar zijn we vaak ook echt van toegevoegde waarde voor de ondernemer. Wij kennen het verloop van dergelijke processen en weten hoe je met de diverse adviseurs in dergelijke trajecten samenwerkt. Buy-and-build leidt tot versnelde groei en de ‘exit’ is hét moment waarop een succesvolle samenwerking met een ondernemer tot afronding komt.

H: We horen weleens dat we iets te weinig stilstaan bij dergelijke successen, omdat we alweer bezig zijn met het volgende project. Ik denk dat het komt omdat wij genieten van de weg er naartoe. Op het moment dat je er dan bent, is de euforie bij ons alweer een beetje vervlogen. Eigenlijk mogen we daar wel iets meer bij stilstaan.

Meer interviews lezen?

Voor het 40-jarig jubileum van Holland Capital is het ’40 jaar Holland Capital boekje’ gemaakt. In dit boek wordt de ontwikkeling en aanpak van Holland Capital vanuit diverse perspectieven belicht. 

Boekje Holland Capital - 40 jaar
Holland Capital investeert in de groeiambities van Adjust

Holland Capital investeert in de groeiambities van Adjust

Holland Capital investeert in de groeiambities van Adjust Amsterdam/ Amstelveen, 23  januari 2024 - Holland Capital investeert in Adjust, een gerenommeerd inkoop- en contractmanagement adviesbureau voor de publieke, semipublieke en private sector. De investering van...

Emixa kondigt rebranding van gelieerde bedrijven aan

Emixa kondigt rebranding van gelieerde bedrijven aan

Emixa kondigt rebranding van gelieerde bedrijven aan Naarden, 8 januari 2024 - Ons portfoliobedrijf Emixa, de toonaangevende partner voor digitale transformatie, kondigt de rebranding aan van zijn gelieerde bedrijven onder de Emixa merknaam in de Benelux en het VK. De...

Holland Capital kijkt terug op een succesvol 2023 

Holland Capital kijkt terug op een succesvol 2023 

Holland Capital kijkt terug op een succesvol 2023  Amsterdam/Düsseldorf, 22 december 2023 – Met een heldere investeringsstrategie blijft Holland Capital actief in de aantrekkelijke groeimarkten Technology, Healthcare en Agrifood.  In 2023 hebben wij onze...

Holland Capital investeert in dataplatform voor medisch onderzoek

Holland Capital investeert in dataplatform voor medisch onderzoek

Holland Capital investeert in dataplatform voor medisch onderzoek Amsterdam, 19 december 2023 – Hollland Capital investeert in het Duitse Honic voor verdere ontwikkeling van het medische dataplatform. Met deze financiering is Honic in staat haar platform voor medische...

Kids Lodge neemt kinderopvang Het Zonnetje over

Kids Lodge neemt kinderopvang Het Zonnetje over

Kids Lodge neemt kinderopvang Het Zonnetje over Amsterdam / Houten, 18 december 2023 – Ons portfoliobedrjjf Kids Lodge neemt kinderopvangorganisatie  Het Zonnetje over. Door de overname breidt Kids Lodge haar kinderopvang en werkgebied in Houten verder uit. Het...

Holland Capital wint M&A Award!

Holland Capital wint M&A Award!

Holland Capital wint M&A Award! Amsterdam, 14 december 2023 – Investeringsmaatschappij Holland Capital wint voor het 4e jaar op rij de M&A Award in de categorie Best Venture & Growth Capital Provider. Dit jaar was de investeerder maar liefst vier maal...

Amsterdam Krijn Taconiskade 426 1087 HW Amsterdam +31 (0) 20 3119411  
Düsseldorf Köningsallee 42 40212 Düsseldorf +49 (0) 211 96290120
Contact info@hollandcapital.nl