Ondernemer wordt investeerder

Als investeringsmaatschappij wil je potentiële deelnemingen en investeerders aan je binden. Dat je jezelf niet hoeft te beperken tot één van die twee rollen, vertelt Harm-Jan Wessels.

Halverwege de jaren ‘90 maakt Harm-Jan Wessels, tegenwoordig oprichter en CEO van HealthSage AI, voor het eerst kennis met Holland Capital. Applicare, het bedrijf waar hij op dat moment medeoprichter van is, krijgt vanuit Holland Capital een welkome investering toegewezen. “Uiteindelijk heeft dat een hoop voor ons mogelijk gemaakt. We hadden een mateloos vertrouwen in ons product, maar konden pas dankzij die investering enorm gaan groeien en hebben onszelf daardoor op de kaart kunnen zetten. Met als gevolg dat Applicare door General Electric gekocht werd.” Wessels geeft daarbij belangrijke zaken aan die hem zijn bijgebleven: “Wat mij destijds aansprak aan Holland Capital is de bedrijfsmatige kennis die men in huis had. Daarin verschilden ze met veel andere investeerders en konden ze daadwerkelijk meedenken over ons bedrijf. Natuurlijk heeft de verkoop hen ook wat opgeleverd, maar het ging vooral om ónze ontwikkeling.”

“EEN KLEINE DERTIG JAAR LATER HEEFT DIE PRETTIGE KENNISMAKING TOT EEN NIEUWE, SUCCESVOLLE SAMENWERKING GELEID.”

Een kleine dertig jaar later heeft die prettige kennismaking tot een nieuwe, succesvolle samenwerking geleid. Ditmaal met Wessels aan de andere kant van het traject. “Ik ben investeerder in twee van de fondsen van Holland Capital en heb me net aangemeld voor een derde fonds. De markt voor participatiemaatschappijen is vrij competitief. Het begint voor mij dan ook altijd met vertrouwen. Dat klinkt wat basaal, maar dat is het in de kern wel. Als je de mogelijkheid hebt om te kunnen investeren, dan wil je dat doen in de dingen die je zelf kent en begrijpt en met mensen die je vertrouwt. Dat is heel erg van belang in de afweging met wie je in zee gaat.” Daarnaast is er nog een onvermijdelijke match met de werkgebieden van Wessels, zo legt hij uit: “Holland Capital heeft ook een duidelijke focus op technologie en health. Dat past precies in mijn profiel, dus dan is die match ook vrij snel gemaakt. Uiteindelijk komt het neer op een combinatie van kennis en vertrouwen in de mensen en het segment. Veel ingewikkelder dan dat is het eigenlijk niet.”

Meer interviews lezen?

Voor het 40-jarig jubileum van Holland Capital is het ’40 jaar Holland Capital boekje’ gemaakt. In dit boek wordt de ontwikkeling en aanpak van Holland Capital vanuit diverse perspectieven belicht. 

Investeren in scale-ups

Investeren in scale-ups

Investeren in een scale ups vergt visie, expertise en durf. En dan begint het pas. Om het optimale uit een organisatie te kunnen halen moeten er een aantal vragen beantwoord worden. Vragen die Jan-Frens van Giessel op dagelijkse basis stelt.

Internship / Working student position | ESG

Internship / Working student position | ESG

Holland Capital is per september 2024 op zoek naar een ESG Intern. Wil jij een ervaring opdoen binnen de financiële sector op het gebied van ESG en duurzaamheid? Reageer dan snel!

Stage bij Holland Capital: Thom Craanen deelt zijn ervaringen

Stage bij Holland Capital: Thom Craanen deelt zijn ervaringen

Bij Holland Capital verwelkomen we regelmatig getalenteerde stagiairs die hun eerste stappen willen zetten in de wereld van private equity. Vandaag spreken we met Thom Craanen die sinds februari stage bij ons liep en nu als junior investment analist bij ons werkzaam is Hij deelt zijn ervaringen en inzichten over wat deze stage voor hem zo bijzonder maakt.

Interview met Margot Engels

Interview met Margot Engels

Investeren in healthcare kent vooren nadelen. Naast een financieel aspect weegt de maatschappelijke verantwoordelijkheid minstens zo zwaar. Inhoudelijke kennis van het product, de sector en de bewegingen van de markt zijn dan ook van essentieel belang, weet ook Margot Engels.

Complementair duo op de sofa

Complementair duo op de sofa

Managing partners Hubert Verbeek en Ewout Prins leren andere ondernemers het liefst kennen via ‘sofasessies’. Laagdrempelige sessies waarin vooral persoonlijke vragen gesteld worden. Voor het eerst in het 40-jarig bestaan van Holland Capital nemen ze nu zelf plaats op de sofa.

Amsterdam
Krijn Taconiskade 426
1087 HW Amsterdam
+31 (0) 20 3119411

 

Düsseldorf
Köningsallee 42
40212 Düsseldorf
+49 (0) 211 96290120
Contact
info@hollandcapital.nl