Substantiële EU subsidie voor revolutionaire levensreddende beademingsmethode

Eindhoven 24 september 2015 – Ventinova Medical B.V., een bedrijf dat innovatieve medische producten ontwikkelt en verkoopt op het gebied van anesthesiologie heeft samen met drie partners een EU subsidie ontvangen van EUR 1,9 miljoen. Als derde geselecteerd van de 269 aanvragen is dit een waardevolle medische kwaliteitsstempel voor de levensreddende beademingsmethode en de daaruit voortvloeiende producten. Deze subsidie zal gebruikt worden ter financiering van de marktintroductie van de geautomatiseerde versie van het huidige beademingsapparaat Ventrain®.

Ventinova, opgericht in 2013, heeft de “Expiratory Ventilation Assistance techniek” ontwikkeld, beter bekend als EVA®. De techniek is geoptimaliseerd voor een geheel of gedeeltelijk geblokkeerde luchtweg waarbij de voordelen van verschillende conventionele technieken worden gecombineerd. Het unieke van deze beademingsmethode is dat het mogelijk wordt om te beademen door een zeer dunne beademingsbuis. Daarbij wordt de uitademing actief gecontroleerd in plaats van het traditionele passief leeg laten lopen van de longen. Deze nieuwe methode leidt tot een sterke vermindering van complicaties en een aanzienlijk verhoogde kans op overleving in bijvoorbeeld het geval van een reanimatie. Tevens biedt de methode nieuwe mogelijkheden voor chirurgische handelingen in combinatie met beademing.

Geautomatiseerde versie van Ventrain®
Het huidige handmatige product Ventrain® is bedoeld voor zeer specifieke, sterk levensbedreigende situaties. Dit is een klein toepassingsgebied, maar een mooie manier om de beademingsmethode EVA® binnen de ziekenhuizen te introduceren. “Nu ziekenhuizen dankzij Ventrain® bekend zijn met EVA®, is het tijd om het geautomatiseerde product te introduceren. Deze kan voor een veel breder toepassingsgebied ingezet worden, bijvoorbeeld geplande moeilijke luchtwegchirurgie. Wij streven er naar om EVA® wereldwijd de standaard beademingsmethode te laten worden in diverse chirurgische gebieden. De EU subsidie is een waardevolle externe medische kwaliteitsstempel die onze ambitie ondersteunt”, aldus Dirk van Asseldonk, CEO Ventinova.

Groot netwerk van opinion leading artsen
Ventinova heeft de EU subsidie ontvangen in samenwerking met de academische universiteiten in Freiburg en Parijs. Zij zullen Ventinova, naast de academische universiteiten in Londen, Dresden, Maastricht, Cornell en Yale, ondersteunen bij het uitvoeren van diverse pre- en postmarket studies. “EVA has the promise to become a major breakthrough in mechanical ventilation both in surgical and intensive care patients” aldus Prof. dr. Marcelo Gama de Abreu M.D. Hoofd Translationeel Onderzoek in Anesthesiologie en Intensive Care geneeskunde aan de Dresden University in Duitsland en als adviseur betrokken bij Ventinova.

Groeistrategie
De eerste resultaten met EVA® zijn veelbelovend. Momenteel worden de huidige producten wereldwijd in meer dan 20 landen verkocht. De methode is uniek en daarmee zijn er geen directe concurrenten te noemen. Samen met de huidige investeerders Holland Venture en BOM Capital streeft Ventinova er naar om het geautomatiseerde product mid-2016 op de markt te brengen. Naast bestaande exportlanden als Nederland, UK, China en Australië zal zij zich richten op nieuwe exportlanden als VS, Canada en Brazilië. Tevens wordt er flink geïnvesteerd in de klinische onderbouwing van het nieuwe apparaat middels diverse multicenter patiëntenstudies.