Sirius Medical ontvangt CE-markering voor Pintuition

Sirius Medical ontvangt CE-markering voor Pintuition: een niet-radioactief lokalisatiesysteem ter verbetering van borstkankeroperaties 

Eindhoven, 16 Juni 2020 Sirius Medical, een medtech startup, kondigt aan dat het CE-markering heeft ontvangen voor Sirius Pintuition. Met dit product biedt Sirius een betaalbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele chirurgische lokalisatiesystemen. Sirius wil de manier waarop tumoren tijdens operaties worden gelokaliseerd revolutionair veranderen.

De certificering, die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese gezondheids- en veiligheidsstandaarden, maakt de weg vrij voor de commerciële lancering van Sirius in september 2020. De eerste Sirius Pintuition-systemen worden momenteel geproduceerd en worden later dit jaar geïmplementeerd in ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en diverse andere Europese landen. De Verenigde Staten volgen in 2021.

“Wij zijn trots dat we deze belangrijke mijlpaal bereikt hebben met de hulp en inbreng van vele chirurgen en ingenieurs,” zegt Hubert Martens, CEO van Sirius Medical. “We zijn blij dat we ons kostenefficiënte lokalisatiesysteem voor borstkanker nu beschikbaar kunnen maken in Europese ziekenhuizen. Dit is geweldig nieuws voor chirurgen en radiologen omdat Pintuition hen meer vrijheid biedt om de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten.”

Tumorlokalisatie
Chirurgen voeren steeds complexere operaties uit omdat ze steeds kleinere tumoren moeten verwijderen. Dit komt doordat de diagnostiek van onder andere borstkanker in de afgelopen decennia snel verbeterd is en tumoren in een zeer vroeger stadium ontdekt worden. Tot nu toe gebruikten chirurgen een metalen lokalisatiedraad of radioactieve zaadjes om tumoren in de borst en andere weke delen te lokaliseren.
“Deze methoden zijn verre van ideaal,” zegt Sirius-CEO Martens. “Lokalisatie met een draad is voor patiënten niet prettig en veroorzaakt ook logistieke uitdagingen omdat een radioloog aanwezig moet zijn op de dag van de operatie. Anderzijds gebruiken veel ziekenhuizen geen radioactieve zaadjes vanwege de gerelateerde veiligheidsprotocollen.” Sirius biedt oncologisch chirurgen een zeer precieze, gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossing die bijdraagt aan een verbeterde workflow in het ziekenhuis.

Het Sirius Pintuition zaadje kan tot 180 dagen voor de operatie geplaatst worden om een borsttumor of ander wekedelentumor te markeren*. Tijdens de operatie geeft de Sirius Pintuition Probe zeer nauwkeurige real-time feedback om de chirurg naar het gemarkeerde weefsel te begeleiden. De Probe kan hergebruikt worden en is compatibel met metalen instrumenten die vaak gebruikt worden tijdens operaties.

Over Sirius Medical
Sirius Medical is ontstaan in het Nederlands Kanker Instituut (NKI) met als doel oncologische chirurgie te verbeteren. Het Sirius Pintuition-systeem is door en voor chirurgen ontwikkeld en biedt een logische oplossing voor een duidelijke klinische behoefte. Onze missie is om de gezondheid van kankerpatiënten te verbeteren met innovatieve maar betaalbare oplossingen die de precieze en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maken. Voor meer informatie bezoek www.sirius-medical.com.

Contact Sirius Medical | Jan Willem Beijer | jan.willem.beijer@sirius-medical.com

* Please refer to the product instructions for use