Sirius Medical haalt EUR 4,4 miljoen op om Sirius Pintuition te lanceren

Sirius Medical haalt EUR 4,4 miljoen op om Sirius Pintuition te lanceren
Een innovatieve borstkanker lokalisatie technologie

Amsterdam, 14 juli 2020 – Participatiemaatschappij Holland Capital investeert samen met BOM Brabant Ventures en Curie Capital 4,4 miljoen euro in Sirius Medical. De investering stelt het bedrijf in staat om de lancering van Sirius Pintuition in zowel Europa als de VS te versnellen. Sirius Pintuition is een innovatieve techniek waarmee borstkankertumoren nauwkeurig kunnen worden gelokaliseerd. Tevens wordt gewerkt aan een pijplijn van complementaire producten en indicaties. Extra financiering werd verstrekt door de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO), het Mibiton Fonds, lokale ontwikkelingsorganisaties, de Nederlandse overheid, niet-genoemde business angels, management en bestaande aandeelhouders van Sirius.

Sirius Medical, opgericht in februari 2017, is een spin-off van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de Universiteit Twente, met als doel het verbeteren van de gezondheid van borstkankerpatiënten. Ze levert unieke, betaalbare oplossingen die een nauwkeurige en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maken. Sirius Pintuition is ontwikkeld door en voor chirurgen die ervan overtuigd waren dat de huidige behandeling beter en handiger kan.

Hubert Martens, CEO van Sirius Medical, voegt hieraan toe: “We zijn dankbaar voor het vertrouwen van onze investeerders in het Sirius Medical team. De investering stelt ons in staat de marktintroductie van ons innovatieve lokalisatiesysteem te versnellen. Tevens kunnen we onze ambitieuze groeiplannen realiseren en klinische indicaties en de daarbij behorende technologie verbreden.”

Lokalisatie van prille borstkankertumoren
Voor patiënten met de diagnose borstkanker is borstsparende chirurgie een belangrijk doel in de curatieve aanpak. Omdat de diagnostiek de afgelopen decennia snel is verbeterd, worden chirurgen geconfronteerd met steeds uitdagendere procedures, omdat ze steeds kleinere tumoren in een vroeger stadium moeten lokaliseren. Tot op heden worden hiervoor wereldwijd patiëntonvriendelijke metalen ‘ankerdraden’ gebruikt, welke onder beeldgeleiding in de tumor werden geplaatst. Deze behandeling is pijnlijk en vervelend voor de patiënt.

Sirius Medical heeft nu een methode ontwikkeld waarbij een magnetische marker – een Pintuition ‘zaadje’ zo klein als een rijstkorrel – dagen tot weken voorafgaand aan de operatie in de tumor wordt geplaatst. Tijdens de operatie biedt de Pintuition Detector realtime millimeter-nauwkeurige begeleiding naar het Pintuition ‘zaadje’.

Jan-Frens van Giessel, partner Healthcare bij Holland Capital, zegt hierover: “Sirius Medical beschikt over een innovatieve technologie waarmee niet alleen een meer nauwkeurige en efficiëntere lokalisatie van borstkanker mogelijk is, maar ook de kwaliteit van zorg aan borstkankerpatiënten verbeterd wordt. Hiermee past de onderneming zeer goed binnen onze investeringsstrategie. We zijn er dan ook trots op deze onderneming te mogen ondersteunen in haar ambitieuze groeiambities.”

Over Holland Capital
Holland Capital heeft in de afgelopen 38 jaar op een verantwoorde en succesvolle wijze in meer dan 140 Nederlandse MKB-ondernemingen geïnvesteerd. Met een heldere investeringsstrategie is zij actief in de aantrekkelijke groeimarkten Healthcare en Technology. Het ervaren en betrokken investeringsteam weet wat ondernemen is. Ze streeft naar een open, duurzame en professionele relatie met de managementteams van de bedrijven waar zij in investeert, met het gezamenlijke doel om groei te realiseren. Holland Capital wordt ondersteund door een breed netwerk aan succesvolle ondernemers in Healthcare en Technology.

Over BOM Brabant Ventures
BOM (de Brabant Development Agency) werkt samen met bedrijven om een sterke, duurzame en toekomstbestendige Brabantse economie te creëren. BOM gebruikt het Brabant Ventures-label om met kennis en kapitaal te focussen op de versnelde en toekomstbestendige groei van ambitieuze Brabantse start-ups en scale-ups in de High-Tech Systemen en Software, Agri-food, Life Sciences & Health, Onderhoud, Supply chain, en bio-gebaseerde Economy topindustrieën.

Over Curie Capital
Curie Capital is een op life science gericht durfkapitaalinvesteerder opgericht in 2018. Het is een nieuw en dynamisch investeringsfonds met een persoonlijke touch. Curie Capital is gevestigd in Amsterdam en investeert in bedrijven die zich bevinden in een vroeg stadium met getalenteerde teams en spannende wetenschap en technologie. De oprichters Mariette van der Velden en Han de Groot hebben beiden uitgebreide ervaring in investeren, ondernemerschap en het managen van bedrijven gedurende de volledige levenscyclus van start-up tot (publieke) exit.

Over het Nederlands Kankerinstituut
Het Nederlands Kanker Instituut werd opgericht op 10 oktober 1913. Het instituut biedt plaats aan ongeveer 650 wetenschappers en wetenschappelijk ondersteunend personeel. Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis heeft 185 medisch specialisten, 180 bedden, een polikliniek met ongeveer 106.000 bezoeken, 12 operatiekamers en 11 radiotherapie-units. Het is het enige speciale kankercentrum in Nederland en vervult een belangrijke rol als nationaal en internationaal centrum voor wetenschappelijke en klinische expertise, ontwikkeling en training.