Quantib presenteert revolutionaire software voor ondersteuning en tracking van dementie en MS-diagnose

Rotterdam, Nederland, 1 augustus 2018 – Quantib, marktleider in hulpmiddelen voor kunstmatige intelligentie voor radiologie, heeft een belangrijke upgrade van hun dementie en MS-diagnose-ondersteuningssoftware Quantib ™ ND uitgebracht. Een substantiële lijst met nieuwe functies ter ondersteuning van de diagnose en monitoring van dementie en multiple sclerose werd toegevoegd aan eerdere softwarefunctionaliteiten, resulterend in een uniek radiologie softwareproduct.

“De mogelijkheden van Quantib ™ ND zijn aanzienlijk verlengd met deze nieuwe release”, zegt Arthur Post Uiterweer, CEO van Quantib. “We zijn erg trots om artsen een uitgebreid softwarepakket aan te bieden voor kwantitatieve metingen van dementie en MS-gerelateerde neurologische veranderingen. Vorige week hebben we de nieuwe tools al op belangrijke sites in Europa geïnstalleerd en zijn we blij met de bemoedigende reacties. In de komende weken zullen nog veel meer installaties volgen en we willen graag meer feedback.”

Naast het bieden van een nauwkeurige kwantificatie van hersenatrofie en hyperintensiteiten van witte stof, zijn beide veranderingen in de hersenen gerelateerd aan dementie en MS, de software blijkt een robuuste tool te zijn voor het volgen van ziektebeelden. Het product bevat grafieken met informatie over het verwachte hersenvolume op een bepaalde leeftijd. Artsen kunnen deze informatie gebruiken om het hersenvolume van hun patiënt te vergelijken met dat van een representatieve doorsnede van de populatie, d.w.z. het verschil bepalen tussen verwacht en gemeten hersenvolume.

Rudolf Scholte, COO van het bedrijf, benadrukt het belang van de release: “Je zou dit product eigenlijk moeten zien als twee gecombineerd in één. De software bevat een uitgebreid hulpmiddel voor het meten van atrofie en een hulpmiddel voor het volgen van hyperintensiteit. Deze twee neurologische biomarkers zijn relevant voor zowel MS als dementie, daarom hebben we besloten om de hulpmiddelen in één product te bundelen.”

Een voordeel van de Quantib-oplossing is de optie om alle scans in het ziekenhuis lokaal te houden en te verwerken, het is niet nodig om patiëntscans naar een externe server te uploaden. Quantib ™ ND wordt geïnstalleerd op het terrein van het instituut. Patiënten scans worden achter de ziekenhuisfirewall verwerkt en bieden de veiligste optie om patiëntgegevens te beschermen. Bovendien biedt de Quantib-oplossing de gebruiker volledige toegang tot de segmentaties en niet alleen een PDF-rapport. De arts krijgt volledige controle.

Quantib ™ ND is CE-gemarkeerd en in heel Europa beschikbaar voor specialisten om hun diagnoseproces te versnellen en te verfijnen. De software kan worden geïntegreerd in de huidige (PACS) workflow van radiologieafdelingen, waardoor de resultaten direct toegankelijk zijn vanuit de PACS-werklijst. Als alternatief kan het worden geïnstalleerd als een speciaal werkstation voor nabewerking voor de zware gebruikers.
 
Over neurodegeneratieve aandoeningen
De komende decennia zullen neurodegeneratieve ziekten een enorme impact hebben op de samenleving. De Alzheimer-organisatie schatte in hun World Alzheimer-rapport 2015 dat de wereld ~ 100 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer zal tellen in 2014.1 Vorige maand kondigde Bill Gates aan dat hij $ 30 miljoen zal investeren in de verbetering van de diagnose van de ziekte van Alzheimer om de tarieven van neurodegeneratieve ziekten te verminderen.2

Hoewel sommige risico’s genetisch bepaald zijn, blijkt uit een recente publicatie in de Lancet dat 35% van de risicofactoren kan worden gewijzigd. Daarom is vroege ontdekking van dementie of milde cognitieve stoornissen (vaak een voorstadium van dementie) van groot belang. Bovendien laat deze paper duidelijk zien hoe klinisch onderzoek op het gebied van dementie snel vordert. Quantib ™ ND is bij uitstek geschikt om dit onderzoek nog verder te versnellen en de nauwkeurigheid te verbeteren door resultaten te kwantificeren.3

Over Quantib
Quantib streeft naar snellere en nauwkeurigere diagnoses en ondersteunt adequate en tijdige patiëntenzorg. Met behulp van geavanceerde technieken voor het leren van machines kunnen Quantib-producten sneller weefselveranderingen detecteren dan met het blote oog mogelijk is. Quantib heeft meerdere machine learning-producten goedgekeurd door de FDA en / of CE-markering. Deze producten zijn gericht op de diagnose van dementie en MS. Tegelijkertijd werkt het bedrijf samen met onder meer Erasmus MC Rotterdam aan de ontwikkeling van toepassingen in de oncologie- en MSK-ruimte.

1.    Prince, Martin; Wimo, Anders; Guerchet, Maëlenn; Ali, Gema-Claire; Wu, Yu-Tzu; Prina, M. World Alzheimer Report 2015: The Global Impact of Dementia. Alzheimer’s Dis. Int. 1–88 (2015). doi:10.1111/j.0963-7214.2004.00293.x
2.    Gates, B. Gatesnotes. Why diagnosing Alzheimer’s today is so difficult—and how we can do better (2018). Available at: https://www.gatesnotes.com/Health/A-better-way-of-diagnosing-Alzheimers?WT.mc_id=20180717193325_AlzheimersBiomarkers_BG-LI&WT.tsrc=BGLI&linkId=54393851.
3.    Livingston, G. et al. Dementia prevention, intervention, and care. Lancet 390, 2673–2734 (2017).