Participatiemaatschappij Holland Venture investeert in Humeca

Amsterdam, 15 april 2014 –  Participatiemaatschappij Holland Venture investeert in Humeca. Het bedrijf uit Enschede is actief op het gebied van productontwikkeling, assemblage en wereldwijde verkoop van medische instrumenten ten behoeve van de behandeling van brandwonden en huidtransplantaties. De investering stelt de organisatie in staat verder te professionaliseren en haar internationale groei-ambities waar te maken.

Humeca is in 1981 opgericht. Vanwege de pensioengerechtigde leeftijd van de oprichters, heeft Holland Venture het bedrijf samen met Arnoud van Velzen overgenomen. Arnoud van Velzen (50) is sinds 1985 actief in de medische wereld. Hij heeft zowel nationaal als internationaal ervaring opgedaan op het gebied van productontwikkeling en het internationaal vermarkten van medische producten. Arnoud van Velzen heeft een achtergrond als operatieassistent en heeft daarnaast veel ervaring met business development in de orthopedie en chirurgie opgedaan. Sinds februari van dit jaar is hij aangetreden als algemeen directeur van Humeca. De oprichters zullen de komende periode als adviseur betrokken blijven.

Humeca ontwikkelt en verkoopt huidafnameproducten gebaseerd op de MEEK-techniek, ten behoeve van de behandeling van patiënten met brandwonden. Humeca heeft meerdere producten ontwikkeld op het gebied van huidtransplantaties zoals dermatomen (huidschaven), messen en MEEK apparatuur. Voor deze productontwikkeling wordt samengewerkt met het brandwondencentrum Beverwijk. Met de MEEK-techniek kan de oppervlakte van de afgenomen huid significant worden vergroot met relatief weinig impact op de wondgenezing. De productlijn op het gebied van huidtransplantaties wordt via 47 gespecialiseerde distributeurs in meer dan 66 landen verkocht aan onder andere brandwondencentra en ziekenhuizen.

Arnoud van Velzen, is erg enthousiast over zijn nieuwe rol als algemeen directeur van Humeca. ‘Humeca is een prachtig bedrijf met jarenlange kennis en ervaring op het gebied van huidtransplantaties. Mijn doel is het bedrijf de komende jaren verder te professionaliseren, meer naamsbekendheid te genereren en toegang te creëren tot nog meer wereldwijde verkoopmarkten. Holland Venture is een professionele sparringspartner die mij zal helpen de groeiambities waar te maken.’

Hubert Verbeek, managing partner Holland Venture, is verheugd over de investering: ‘Humeca beschikt over een technologie waarmee een grote kwaliteitsverbetering in de behandeling van brandwonden gerealiseerd kan worden. Het bedrijf heeft een aanzienlijke groeipotentie. We zien geografische expansiemogelijkheden in landen als Amerika, Rusland, India, China, Irak en Brazilië. Tevens is productontwikkeling in nieuwe markten als plastische chirurgie mogelijk. Wij zien  in Arnoud van Velzen dé ondernemer die deze groeipotentie kan realiseren.’