Nieuwe financieringsronde voor SigmaScreening van bestaande en nieuwe investeerders

Amsterdam, 19 juni 2015 – SigmaScreening B.V. heeft een succesvolle financieringsronde afgesloten met bestaande aandeelhouders waaronder Holland Venture en nieuwe investeerder De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ). SigmaScreening, een spin off van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), heeft een innovatief product voor mammografie ontwikkeld, waardoor onnodige pijn bij onderzoek naar borstkanker effectief wordt bestreden. Deze financiering stelt SigmaScreening in staat om haar product, dat nu al succesvol wordt toegepast in het AMC, ook te kunnen leveren aan andere ziekenhuizen en screeningscentra in heel Europa.

Wereldwijd worden jaarlijks 150 miljoen vrouwen getest op borstkanker. In Nederland zijn dat jaarlijks circa anderhalf miljoen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Met de Sensitive Smart Paddle van SigmaScreening wordt een belangrijke stap gezet om na 45 jaar borstonderzoek onnodig hoge druk te vermijden. Hierdoor kan veel pijn tijdens het onderzoek bij vrouwen worden voorkomen. Het bijzondere aan deze innovatie is dat rekening wordt gehouden met de grootte van elke borst en dat vervolgens de compressie, die moet worden uitgeoefend om een goede röntgenfoto te maken, hierop wordt  aangepast. Daarnaast kan het ook de kwaliteit van de röntgenbeelden verbeteren door een veel grotere reproduceerbaarheid van de procedure.

Aanpassing bestaande en integratie nieuwe apparatuur
Marktonderzoek van SigmaScreening laat zien dat er wereldwijd behoefte is aan de Sensitive Smart Paddle. De paddle wordt in het najaar van 2015 geïntroduceerd op de markt, zodat bestaande systemen kunnen worden uitgerust met dit product. Tevens is SigmaScreening bezig om deze nieuwe technologie te integreren in nieuw te bouwen systemen. Het door de investeerder beschikbaar gestelde geld wordt aan deze activiteiten besteed om de marktintroductie en acceptatie te versnellen.

Directeur Ivo Aarninkhof van SigmaScreening ziet inmiddels de bevestiging van de technologie vanuit verschillende landen, ziekenhuizen, screening centra en bouwers van de mammografen. “Deze nieuwe innovatieve voorziening op de mammograaf zorgt voor een significante pijnreductie bij borstonderzoek met een veel logischere, aan de individuele vrouw aangepaste, aandrukking. Toch is het een innovatie die dicht bij de huidige technologie staat. Dat zal ervoor zorgen dat deze innovatie op korte termijn snel uitgerold kan worden in de verschillende landen en daarmee beschikbaar komt voor een brede groep van patiënten, laboranten en radiologen.”