'Best practices' helpt de bedrijven in ons portfolio
Interview met Hubert Verbeek door Jos Schelfhout van Navigator Network Executive Search. Originele bron.
Hubert Verbeek: ‘best practices’ helpt de bedrijven in ons portfolio
Een rondje langs investeerders. Met hen bespreken we de huidige ‘Corona-tijd’; hoe kijken zij hiernaar, welke afwegingen worden gemaakt en hoe gaan zij om met bestaande portfoliobedrijven en nieuwe investeringen? Deze keer hebben we gesproken met Hubert Verbeek van Holland Capital. Zij investeren in Nederlandse MKB-ondernemingen met groeiambitie in Healthcare en Technology.
Kan je aangeven wat de huidige bedrijven in jullie portefeuille merken van de ‘Corona-tijd’ en welke maatregelen er worden genomen?
“De schrik zat er goed in bij een aantal van onze portfoliobedrijven toen de Coronacrisis zijn intrede deed. Het belangrijkste vraagstuk hierbij was de impact op de bedrijfsvoering. Wij hebben als Holland Capital hier snel op geanticipeerd door 3 stappen te doorlopen. De eerste stap bestond uit per portfoliobedrijf scenario’s uitwerken en preventief met de banken in gesprek gaan. Dat pakte goed uit. Daarna zagen we dat er binnen ons portfolio, dat nu inmiddels 22 bedrijven groot is, een flinke dosis creativiteit nodig was. Nu is het tijd voor verandermanagement. Bepaalde bedrijven worstelen daar duidelijk meer mee dan andere.
We zien nu dat er een aantal bedrijven zijn die minder omzet (en resultaat) behalen en moeite hebben met het behalen van de topline groei. Gelukkig hebben we te maken met ondernemers die, ook in deze veranderende markt, voordelen zien. Binnen ons portfolio zijn er innovatieve bedrijven die, zelfs in deze tijd, groei behalen.
Een voorbeeld hiervan is Defibrion. Zij verkopen AED’s binnen Europa en werden geconfronteerd met een direct afnemende vraag. Zij zijn zwaar geraakt maar schakelden proactief over naar de markt van mondkapjes, hygiëne gels en beschermingsmiddelen voor OK’s. Het gaat nu heel goed met ze.
Een ander mooi voorbeeld van creativiteit is ons portfoliobedrijf Yource, dat vliegticketclaims behandeld. Hier was naar aanleiding van de Coronacrisis direct sprake van een dalende markt. Ze hebben snel gereageerd door een compleet nieuwe business line op te zetten. Ze helpen reizigers die i.p.v. een voucher graag hun geld terug willen. En daar zijn er veel van.”
Is Holland Capital actief betrokken bij dit soort situaties?
“Wij helpen bij het creëren van meer bewustwording binnen de bedrijven. Ook stimuleren wij de bedrijven om te komen met meer creatieve plannen.”
Hoe kijk je nu naar de managementteams van jullie portfolio bedrijven?
“We hebben in elk MT gekeken naar de capaciteiten binnen de groep. Dit leidde soms zelfs tot verschuivingen binnen een team. Er zijn mensen opgestaan die om konden gaan met deze veranderingen, en dat waren niet altijd persé de leiders van het bedrijf. Er hebben ook wel wisselingen binnen de MT’s plaatsgevonden; je ziet dat door Corona bestaande twijfels werden bevestigd. Een aantal managers beschouwden dit als een bevrijding.”
Hoe kijk je naar toekomstige investeringen? Zie je nog steeds dezelfde kansen of kijk je daar met een ander oog naar?
“Holland Capital kijkt nu heel goed wat het Corona-effect doet met bedrijven. In de praktijk gaan de resultaten voor een aantal bedrijven in 2020 tegenvallen. We denken dat het aantal beoogde deals op korte termijn lager zal uitvallen omdat de banken voorzichtiger zijn geworden. Wij verwachten deze zomer zeker twee deals te doen.”
Zie je een verandering in transactie- en financieringsstructuur?
“Je kan op zich nog steeds goed omgaan met enigszins tegenvallende cijfers. De waarde wordt gedempt maar er kan bijvoorbeeld wat meer betaald worden in de toekomst.” Hubert verwacht dat er minder deals zullen zijn door de risico-averse houding van de partijen die een deal mogelijk moeten maken. “Maar dat is niet de houding van Holland Capital. Wij denken aan constructies waarbij je nu een deel betaald en een (groter) deel wanneer het terugveert, je praat dan eigenlijk over de zogenaamde ‘earn out’. Dit kan betekenen dat je kleinere percentages neemt om de transactie makkelijker te maken en de investeerders en klanten in te laten stappen of eventueel aandelen voor aandelen te verkopen.”
De glazen bol: Er mag langzaamaan weer wat meer. Hoe lang denk jij dat dit nog speelt? Gaat het nog meer impact hebben?
“We hebben in het begin meteen gebruikgemaakt van geboden subsidies van de overheid en meteen de maximale steunmaatregelen aangevraagd voor onze bedrijven. Het kan achteraf blijken dat dit misschien niet nodig was maar we wilden het risico niet lopen.” Tegenover de tweede NOW-rondes heeft Holland Capital ‘een gematigder houding’ aangenomen. “Wij kennen nu de effecten van de Coronacrisis op elke specifieke onderneming.”
“In ons portfolio zie je bij de IT gerelateerde bedrijven dat de projectbusiness nu iets minder gaat, maar de ‘onderstroom’ (de bestaande contracten) prima doorlopen.”
“Met name in ‘healthcare’ zijn er successen te benoemen, mede omdat gemeenten en zorgverzekeraars meebetalen wegens de noodzaak van goede gezondheidszorg. De ‘werkvoorraad’ is heel hoog maar anderzijds droogt de ‘gewone zorg’ ook mede op. Patiënten blijven nu met hun pijntjes thuis. De lange termijnvraag is dus: in hoeverre pamperen we nu de zorgsector? Dat gaat nog wel een apart effect hebben. Tegelijkertijd moeten wij flink blijven investeren in de zorg. Laten wij de zorg, en dan met name de zorgprofessionals, koesteren.”
Een mooi voorbeeld in de portefeuille van Holland Capital is het bedrijf Ventinova in Eindhoven. Zij leveren beademingsapparatuur die mede geschikt is om Corona patiënten mee te beademen. De apparatuur is primair bedoeld voor de OK maar is nu versneld geschikt gemaakt voor de IC. Zij zijn volop in ontwikkeling en onderzoeken nu hoe zij met hun innovatieve apparatuur, een kortere recoverytijd kunnen realiseren. Mede vanuit de overheid hebben zij een grote order ontvangen. Zij denken dit jaar op 4x de omzet van vorig jaar uit te gaan komen.
Bij een ander bedrijf, dat powerbanks levert, zorgde de combinatie van Chinees nieuwjaar, de verlaagde productie in China door Corona en sluiting van vliegvelden en winkels, binnen deze deelneming voor een tijdelijke uitdaging. Doordat deze events elkaar in korte tijd opvolgden, konden de inkopen niet tijdig worden afgeschaald naar het lagere verkoopniveau waardoor de voorraad behoorlijk is opgelopen.
Als het langer gaat duren: kan je je als investeerder of ondernemer hierop voorbereiden?
Andere aspecten van Corona zijn dat bij de bedrijven iedereen op afstand werkt “en dat vraagt andere management skills.” Teams, zeker bij IT-bedrijven, waarin soms minder sociale mensen werken, moeten alligned worden en onderling in contact blijven staan. Dat heeft Holland Capital al bij een aantal van hun bedrijven onder de aandacht gebracht: “Vereenzaming is nu opeens een topic.”
Holland Capital levert proactief ideeën aan. “Denk aan het introduceren van de gezamenlijke, al dan niet, digitale lunch. De dag starten met planning meetings of google hangouts om minder acute maar toch elementaire zaken te bespreken. Oók koppelen wij vergelijkbaar getroffen bedrijven aan elkaar. Zij kunnen veel van elkaars ‘best practices’ leren. En daar blijkt een enorme behoefte aan.” Zélf zitten de werknemers en partners bij Holland Capital voorlopig 1/3e tot 1/5e van hun werktijd op kantoor.
Is er een advies dat je wil geven aan ondernemers die willen verkopen?
Hubert: “Wij staan open voor deals en ook voor bedrijven die het nu zwaarder hebben denken wij een goede partner te kunnen zijn.”