Investeerder Holland Venture start nieuw fonds voor innovaties in de zorg

Amsterdam, 20 september 2018 – Holland Venture is een nieuw zorginnovatie fonds gestart dat de komende jaren gaat investeren in circa 10 innovatieve ondernemers in de zorg. Het doel van het fonds is om ondernemers die actief zijn op het gebied van medical devices, diagnostics en digital health te ondersteunen bij hun (internationale) groei. Het fonds, dat een omvang heeft van 14 miljoen euro, streeft met haar investeringen niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar zorgrendement waardoor de zorg beter én betaalbaarder wordt.

Actieve investeringsstrategie

Het nieuwe Holland Venture Zorg Innovatie Fonds II (HVZI II) bouwt voort op het netwerk, de kennis, ervaring en dealflow die Holland Venture met haar eerste Zorg Innovatie Fonds heeft opgebouwd. Met het fonds verstrekt Holland Venture groeikapitaal aan veelbelovende Nederlandse ondernemers in de zorg. Het fonds heeft zich ten doel gesteld een portefeuille op te bouwen van circa 10 investeringen binnen de segmenten medical devices, diagnostics en digital health. HVZI II ontvangt ondersteuning vanuit de Seed Capital regeling, een stimuleringsregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Jan-Frens van Giessel, Investment Director bij Holland Venture: ‘Ik zie veel kansen in de markt om met zorginnovaties de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de groei van de zorgkosten te beperken. Om langdurige impact in de zorg te realiseren is een combinatie van technologie, kennis van zorgprocessen, implementatiekracht en bovenal doorzettingsvermogen cruciaal. Met HVZI II investeren we in ondernemers die hebben laten zien hierover te beschikken en die samen met Holland Venture een volgende stap willen zetten. Ik ben trots op het vertrouwen dat onze financiers hebben in de hands-on aanpak van Holland Venture en hun betrokkenheid bij het verder laten groeien van onze portfolio bedrijven.’

Ewout Prins, managing partner bij Holland Venture, voegt daar aan toe: ‘De closing van het tweede Zorg Innovatie Fonds is een belangrijke milestone voor Holland Venture om haar positie als actieve hands-on investeerder in de Nederlandse zorg verder te versterken. Met de komst van Jan-Frens van Giessel begin dit jaar is het team van Holland Venture op het gebied van zorginnovaties verder versterkt. We zijn goed gepositioneerd om de innovatieve ondernemingen optimaal te ondersteunen bij het realiseren van hun groeiambities.’

Eerste investering in epilepsie detectie

Direct na de closing van het nieuwe fonds heeft Holland Venture haar eerste investering gedaan in het bedrijf LivAssured dat de NightWatch heeft ontwikkeld in samenwerking met neurologen en de epilepsie vereniging. De NightWatch detecteert zware nachtelijke epileptische aanvallen en geeft vervolgens een alarm signaal aan ouders of verzorgenden op afstand. Eerder ondersteunde Holland Venture al negen andere innovatieve zorgondernemers met groeikapitaal, waaronder MedAngel, Ventinova en Quantib.

Uitgebreide ervaring en netwerk in Healthcare

Holland Venture is al sinds vele jaren actief binnen de Healthcare sector, ze beschikt over een groot netwerk, uitgebreide venture capital ervaring en ruime Healthcare gerelateerde kennis & expertise. Deze combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om de portefeuille ondernemingen op een actieve wijze te ondersteunen om de zorg daadwerkelijk te verbeteren en goedkoper te maken en de ondernemers te helpen om hun groeiambities te verwezenlijken.