Investeerder Bencis neemt grote detacheerder in zorgsector over

Bron: Financieel Dagblad, 7 januari 2020
Door: Hans Maarsen
https://fd.nl/ondernemen/1330236/investeerder-bencis-neemt-grote-detacheerder-in-zorgsector-over

Investeerder Bencis neemt grote detacheerder in zorgsector over

Amsterdam – 7 januari 2020 Bencis Capital Partners stapt in de snel groeiende markt van personeelsbemiddeling in de zorgsector. Het Amsterdamse private-equityhuis staat op het punt de combinatie Highcare en Zorgzuster over te nemen, een top 10-speler in de branche met een jaaromzet van €35 mln.

Bencis heeft voor de overname een principeakkoord bereikt met collega-investeerder Holland Capital, tot nu toe de eigenaar van de arbeidsbemiddelaar. De miljoenendeal wacht nog op goedkeuring van Autoriteit Consument & Markt, de toezichthouder op de concurrentieverhoudingen in Nederland.

Trend van flexibel werken
Het detacheren van zorgpersoneel is een groeiende activiteit in Nederland. ‘Zorgmedewerkers willen flexibel werken, net als ICT’ers, leraren en personeel in de bouw. Die trend zet verder door’, verklaart Ralph Smeets, directeur van Highcare en Zorgzuster, in een telefonische toelichting.
De twee met elkaar verbonden detacheerders bemiddelen voor enkele duizenden medewerkers in de gezondheidszorg. ‘Het aantal mensen fluctueert per maand en ligt in de vakantieperioden op een lager niveau’, zegt Smeets. De arbeidspool omvat thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen in ziekenhuizen en in ambulances, fysiotherapeuten en ggz-medewerkers. Het gaat om zzp’ers, uitzendkrachten en personeel in loondienst van de intermediair.

Aandelenbelang
Smeets, die in 2010 aan de basis stond van Zorgzuster, blijft aan als algemeen directeur en behoudt ook een aandelenbelang. Hoe groot precies, kan hij niet zeggen. Ook vindt hij het nog te vroeg om uit te weiden over de plannen voor de komende jaren, met Bencis als nieuwe grootaandeelhouder.
Wel plaatst hij een kanttekening bij de stijgende salarissen en tarieven in de zorg. De uurtarieven van zzp’ers lopen op en de cao-lonen gaan omhoog, een gevolg van de schaarste aan zorgpersoneel. Ook de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans heeft een prijsverhogend effect. ‘Dit werkt op de lange termijn niet goed uit. Het betekent dat we met hetzelfde zorgbudget minder zorguren kunnen aanbieden’, stelt Smeets.

Rendement
Holland Capital toont zich positief over de deal met Bencis. ‘We hebben een tevreden stemmend rendement behaald’, zegt partner Hubert Verbeek, zonder dit nader te specificeren. Holland Capital nam tien jaar geleden Highcare in Roosendaal over, als basis voor verdere overnames in de branche. In november 2018 werd Zorgzuster in Maastricht eraan toegevoegd.

De nieuwe combinatie is volgens Verbeek succesvol gebleken. ‘De samenwerking is inniger geworden dan we hadden verwacht’. Toch kiest Holland Capital ervoor om het geheel nu te gelde te maken. Verbeek: ‘Er kwam een kans voorbij om het te verkopen.’ Hij laat in het midden wie het initiatief heeft genomen voor de transactie.