Groeikapitaal voor Start-up Ventinova

Amsterdam, 9 augustus 2013 – De Amsterdamse participatiemaatschappij Holland Venture en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM Capital) investeren gezamenlijk 2 miljoen in Ventinova; een organisatie die innovatieve beademingsoplossingen ontwikkelt. De onderneming brengt het noodbeademingsapparaat Ventrain op de markt, bedoeld voor gebruik in operatiekamers, ambulances en de intensive care. De investering van Holland Venture en BOM Capital stelt Ventinova in staat de Ventrain door te ontwikkelen en haar activiteiten internationaal uit te breiden.

Ventinova is in 2013 opgericht vanuit Dolphys Medical. Dit bedrijf, een spin-off van de TU/e, heeft de Ventrain ontwikkeld in samenwerking met het Academische Ziekenhuis Maastricht. De onderneming is gevestigd in Eindhoven en heeft 6 medewerkers.

De Ventrain is een noodbeademingsapparaat waarmee patiënten met een geblokkeerde luchtweg toch volledig beademd kunnen worden. Het apparaat is gebaseerd op een innovatieve en gepatenteerde technologie waarmee via een dunne buis lucht ingeblazen wordt en vervolgens actief uitgezogen. Het wordt inmiddels in 23 landen aangeboden via 13 distributeurs. Hoewel de Ventrain nog geen FDA approval heeft, is het product wel als enige oplossing genoemd voor noodbeademing in het Amerikaanse standaardwerk ‘Benumof and Hagberg’s airway management’. In 2014 wil de onderneming de Amerikaanse markt betreden.

Met de aangetrokken financiering zal Ventinova nieuwe beademingsproducten ontwikkelen. Deze nieuwe producten zullen niet alleen in noodsituaties toegepast worden, maar ook in reguliere beademingssituaties. Naar verwachting bieden de producten aanzienlijke voordelen ten opzichte van bestaande oplossingen. Voorts zal de financiering worden aangewend voor uitbreiding van het wereldwijde distributienetwerk.

Dirk van Asseldonk, algemeen directeur en oprichter Ventinova: ‘Ik ben zeer tevreden met de aangetrokken financiering van Holland Venture en BOM Capital. Zij begrijpen wat jonge innovatieve ondernemingen in de zorgsector nodig hebben om ambities werkelijkheid te laten worden. Ik kijk dan ook erg uit naar onze samenwerking.’

Ewout Prins, managing partner van Holland Venture, is verheugd over de investering: ‘Ventinova beschikt over een werkelijk innovatieve technologie waarmee een grote kwaliteitsverbetering in de beademing van patiënten gerealiseerd kan worden. Deze kwaliteit leidt tot minder complicaties en daarmee tot een verlaging van de zorgkosten. Hiermee past de onderneming uitstekend binnen de strategie van ons Zorginnovatie Fonds.’

Mariëtte van der Velden-Roesink, investment manager Life Sciences BOM Capital, licht de investering toe: ‘Wij zien in Dirk van Asseldonk dé ondernemer die de groeipotentie van deze levensreddende technologie waar kan maken. Ventinova is een stimulans voor de life science & health sector in Noord-Brabant en draagt bij aan het maatschappelijk rendement in de regio.’

De Avensus Groep ondersteunt haar klanten door IT-complexiteit weg te nemen en veiligheid te vergroten. Op het gebied van High Grade Security is Avensus marktleider in de Benelux. Met haar Managed Cloud Services onderscheidt Avensus zich door deskundigheid en klantgerichtheid. Daar komen nu dus de activiteiten van Cliënt ICT bij. 

Cloud & Security actuele thema’s
Zowel de cloud-, als de security transitie dwingen bedrijven om goed te kijken naar hun processen.“In iedere organisatie bestaat de behoefte om verder te komen met cloud technologie.”, zegt Abram Schermer, managing director van Avensus Groep, “Cliënt ICT heeft bewezen informatie technologie goed voor haar klanten te laten werken. Met haar Everwork® oplossingen maakt Cliënt ICT de cloud gebruiksvriendelijk. De expertise en diensten binnen de Avensus groep versterken de ontwikkeling van Cliënt ICT.” 

Lorenz Werts, directeur van Cliënt ICT voegt daaraantoe: “In de samenwerking met de Avensus Groep krijgt Cliënt ICT de kans om haar sterke groei op een stevige basis te vervolgen. In de afgelopen jaren is de vraag naar onze cloud diensten enorm toegenomen. Samen met Avensus kunnen we tot nieuwe oplossingen komen waarin wij onze klanten verder helpen op bijvoorbeeld het gebied van security.”   

Groei door buy-and-build
“Met de acquisitie van Cliënt ICT geven we concreet invulling aan onze ambitie om een markt leidende positie in Security & Cloud te veroveren. Bovendien draagt Cliënt ICT direct bij aan het positieve resultaat van de Avensus Groep.”, aldus Ed Trautig, managing director Avensus Groep, “Hiermee versterken we onze autonome groei en komen we dichterbij onze ambitie om dit jaar nog naar een omzet van €30 miljoen te groeien.” 

Investeringsmaatschappij Holland Venture is (hands-on) betrokken en biedt commerciële en strategische ondersteuning bij de uitrol van de buy-and-build strategie. “We zien dat veel specialistische IT-bedrijven voor organisationele uitdagingen komen te staan door de groeiende vraag uit de markt en de blijvende noodzaak tot innovatie. We blijven op zoek naar klantgerichte IT-ondernemingen die zich graag aansluiten bij een grotere organisatie”,  aldus Hubert Verbeek, managing partner van Holland Venture. 

Over Avensus Groep 
Avensus Groep is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van Security en Cloud. Binnen de groep hebben diverse dochterondernemingen een leidende rol in hun eigen niche. Deze aanpak levert de slagkracht van een grote onderneming in combinatie met de deskundigheid en flexibiliteit van een betrokken specialist. De Avensus Groep groeit binnen enkele jaren naar een omzet van €50 miljoen op basis van onderscheidende diensten voor grote en middelgrote organisaties. 

Over Cliënt ICT 
Cliënt ICT onderscheidt zich door volwassen IT dienstverlening en een sterke klantgerichtheid. Met een eigen Cloud oplossing onder de naam Everwork® is Cliënt ICT onderscheidend en betrouwbaar voor haar klanten. Cliënt ICT heeft bijna 40 medewerkers in Weert en Veldhoven. De Interim Professionals tak van Cliënt ICT Groep gaat met haar activiteiten zelfstandig verder onder de naam IT-Profile. Deze activiteiten worden vanuit Veldhoven aangeboden, daar waar Cliënt ICT haar dienstverlening levert vanuit het Noord-Limburgse Weert.

Over Holland Venture
Holland Venture heeft in de afgelopen 37 jaar op een verantwoorde en succesvolle wijze in meer dan 135 Nederlandse MKB-ondernemingen geïnvesteerd. Met een heldere investeringsstrategie is zij actief in de aantrekkelijke groeimarkten Healthcare en Technology. Het ervaren en betrokken investeringsteam weet wat ondernemen is. Ze streeft naar een open, duurzame en professionele relatie met de managementteams van de bedrijven waar zij in investeert, met het gezamenlijke doel om groei te realiseren. Holland Venture wordt ondersteund door een breed netwerk aan succesvolle ondernemers in Healthcare en Technology.