Hybrid Power Units en Top Systems versnellen groei door overname van Smart Grid

Amsterdam / Stadskanaal / Bodegraven, 23 oktober 2024Onze portfolio bedrijven Hybrid Power Units (HPU) en Top Systems (TS) nemen sectorgenoot Smart Grid over. Met de eenwording van HPU/TS en Smart Grid zet de organisatie haar eerste stap in de Buy and Build strategie.

Energie-oplossingen op basis van batterijen

De energietransitie is van cruciaal belang om de klimaatverandering aan te pakken en een duurzame toekomst voor komende generaties te waarborgen. Batterijen zijn een belangrijke succesfactor in deze energietransitie. Met de expertise van Smart Grid kan HPU/TS haar productaanbod verbreden, waarbij in de nieuwe situatie ook de grootste projecten waar geen netaansluiting aanwezig is (denk aan grote infrastructuurprojecten) kunnen worden bediend.

Buy and Build strategie

De overname van Smart Grid is een belangrijke stap in het groeitraject van HPU/TS, aangezien Smart Grid batterijen met hogere vermogens produceert en over geavanceerde software beschikt, wat de marktpositie aanzienlijk versterkt in een sector die steeds meer vraagt om grotere energiecapaciteiten en slimme beheersystemen.
Holland Capital is sinds april 2024 betrokken als aandeelhouder. Zij ondersteunt het management actief bij de strategische ontwikkeling van het bedrijf en beoogd de groei te helpen versnellen. Het doel is om de batterij als een breed gehanteerd emissievrij alternatief voor fossiele energie te positioneren. Door batterijen te leveren die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, bieden wij oplossingen voor problemen zoals netcongestie, overcapaciteit en de transitie naar duurzame energie, terwijl we daarbovenop een aantrekkelijke mogelijkheid bieden om in te spelen op de volatiele energieprijzen.

Dick de Raad, CTO van HPU: “Ik volg Smart Grid natuurlijk al een tijdje vanuit de interesse in de markt. Hun product portfolio sluit perfect aan bij de systemen die wij al hebben. Vanuit de toekomstige samenwerking kunnen we elk project aan.”

Joep de Ruyter, CEO van HPU/TS: “Ik ben enorm enthousiast over het uitbreiden van ons assortiment in het high voltage segment. Dit is een belangrijke stap in de verdere groei en ontwikkeling van de combinatie bedrijven en ik kijk er bijzonder naar uit om de expertise van de verschillende teams bij elkaar te brengen en bestaande klanten van Smart Grid goed van dienst te zijn.”

Over Smart Grid

Smart Grid, opgericht in 2019, is een ingenieurs- en softwareontwikkelingsbedrijf dat gespecialiseerd is in batterij-gebaseerde hoogspanningsoplossingen voor de off-grid markt. Het bedrijf heeft een eigen software platform ontwikkeld, waarmee de batterijen (op afstand) kunnen worden beheerd. Smart Grid biedt een reeks batterijoplossingen die ontworpen zijn om aan verschillende energiecapaciteitsbehoeften te voldoen. www.smartgrid.com

Over Hybrid Power Units

Hybrid Power Units (2021) is ontstaan vanuit een bredere noodstroomleverancier, en gespecialiseerd in batterijsystemen die worden ingezet in de off- en on-grid markt. Toepassingen zijn er onder andere binnen de markt voor tijdelijke huisvesting, bouw & infra en ESS. www.hybridpowerunits.nl

Over Top Systems

Top Systems (1984) is toonaangevend in het leveren van uitgebreide stroomoplossingen op basis van batterijen. In deze rijke historie heef het bedrijf een breed en hoogwaardig productportfolio ontwikkeld, waaronder de omvormer/batterijlader en (lithium)batterij op basis van het assortiment van leverancier Victron Energy. www.top.systems

Over Holland Capital

Holland Capital investeert al meer dan 40 jaar op verantwoorde en succesvolle wijze in kansrijke Benelux en Duitse bedrijven met groeiambities. Met gevoel voor ondernemerschap streeft de organisatie naar een open, duurzame en professionele relatie met de managementteams van de bedrijven waarin het investeert. Altijd met als gemeenschappelijk doel: het realiseren van groei. Holland Capital heeft kantoren in Amsterdam en Düsseldorf. Met gespecialiseerde teams richt het zich op de sectoren Healthcare, Technology en Agrifood-Tech. Ze kent de dynamiek en kansen in deze sectoren en beschikt over een uitgebreid netwerk.

Investeren in scale-ups

Investeren in scale-ups

Investeren in een scale ups vergt visie, expertise en durf. En dan begint het pas. Om het optimale uit een organisatie te kunnen halen moeten er een aantal vragen beantwoord worden. Vragen die Jan-Frens van Giessel op dagelijkse basis stelt.

Stage bij Holland Capital: Thom Craanen deelt zijn ervaringen

Stage bij Holland Capital: Thom Craanen deelt zijn ervaringen

Bij Holland Capital verwelkomen we regelmatig getalenteerde stagiairs die hun eerste stappen willen zetten in de wereld van private equity. Vandaag spreken we met Thom Craanen die sinds februari stage bij ons liep en nu als junior investment analist bij ons werkzaam is Hij deelt zijn ervaringen en inzichten over wat deze stage voor hem zo bijzonder maakt.

Ondernemer wordt investeerder

Ondernemer wordt investeerder

Holland Capital genomineerd voor 4 M&A Awards. Marijn Silvis genomineerd voor Best Young PE Manager. Valori genomineerd voor Best Small Cap Deal. Best Venture & Growth Capital Provider. Best Private Equity House Lower Mid-Market.

Interview met Margot Engels

Interview met Margot Engels

Investeren in healthcare kent vooren nadelen. Naast een financieel aspect weegt de maatschappelijke verantwoordelijkheid minstens zo zwaar. Inhoudelijke kennis van het product, de sector en de bewegingen van de markt zijn dan ook van essentieel belang, weet ook Margot Engels.

Complementair duo op de sofa

Complementair duo op de sofa

Managing partners Hubert Verbeek en Ewout Prins leren andere ondernemers het liefst kennen via ‘sofasessies’. Laagdrempelige sessies waarin vooral persoonlijke vragen gesteld worden. Voor het eerst in het 40-jarig bestaan van Holland Capital nemen ze nu zelf plaats op de sofa.

Amsterdam
Krijn Taconiskade 426
1087 HW Amsterdam
+31 (0) 20 3119411

 

Düsseldorf
Köningsallee 42
40212 Düsseldorf
+49 (0) 211 96290120
Contact
info@hollandcapital.nl